UNICEF tarafından hazırlanan “Dünya Çocukları Durumu 2016 Raporu”na göre dünyada erken ya da zorla evlendirilen kız çocuğu sayısın 700 milyonun üzerinde. Buna müdahale edilmemesi durumunda 2030 yılında bu rakam 950 milyona çıkacak.
Genç kızların ve kadınların hayat standartlarının artırılması ve gelişmelerinin sağlanması için çalışan Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nun (TSKF) toplumsal sorumluluk projesi olan “Görün Bizi”, Kocaeli Barosu ve Kocaeli Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ortaklığında başladı.
Kız çocuklarının ve kadınların hayatlarında önemli bir risk meydana getiren unsurların en önemlilerinden birinin erken yapılan evlilikler olduğunu belirten Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, dünyada her yıl 12 milyon çocuğun 18 yaşından önce evlendirildiğine dikkat çekti. Aksoy, her beş kız çocuğundan birinin 18, her dokuz kız çocuğundan birinin ise 15 yaş ve öncesinde evlendiğini vurguladı.
TÜİK’in verilerine göre 16 ile 17 yaş grubunda olan kız çocuklarının resmi olarak evlendirilmelerinin, toplam evliliklere oranının 2003’te 8,1’ken 2018’de 3,8’e düştüğünü söyledi.
Türkiye’de önemli bir mesafe alındığının görüldüğünü ifade eden Aksoy, 2016’da erken evliliklerle Türkiye ortalamasının 5.2 olduğunu, Kocaeli’nde ise bu oranın 2,9 olduğunu vurguladı. Vali Aksoy, 2018 yılına gelindiğinde Kocaeli’nde 16 ile 17 yaş arasında evlenen kız çocuklarının sayısının 213, toplam evlilikler içindeki oranının ise yüzde 1.6 olduğunu hatırlattı.
Projeye destek veren sanatçı Göksel de kız çocuklarının zorla ya da erken evlendirildiğini gördüğünde sarsıldığını, kalbinin acıdığını söyledi.